Framtidens spel – Vad ligger runt hörnet och väntar?

Har allt redan kommit ut? Finns det något nytt att släppa på spelmarknaden?

Ibland är det svårt att se om det kan komma ut någonting bättre än spelen och konsolerna som finns idag. Vad är framtiden inom tv-och datorspel? Här är våra tankar kring kommande generation.

Virtual Reality är redo för att nå ut till alla

Virtual Boy till Nintendo blev knappast en hit men iden var det inte något fel på men man var före sin tid. Tekniken och hårdvaran var inte redo för att ge en bra upplevelse med virtual reality och en riktig 3D-värld. Men snart är det dags för allmänheten att få ta del av framtiden. 2016 kommer Oculus att släppa sin enhet ”Rift” som kommer att revolutionera spelandet för miljontals människor. Projektet har pågått i flera år men det har bara varit utveckling på betanivå. Nu ska man släppa en färdig produkt med egen appstore.

Det är ett headset som du sätter på ditt huvud och kopplar in den till datorn. Sedan kan du kliva in i en virtuell värd. Redan idag finns det hundratals spel som bara väntar på att få komma ut till allmänheten 2016. Vad headsetet kommer att kosta och kräva rent hårdvarumässigt är svårt att säga. Tidigare utgåvor krävde dock att man hade ett dedikerat grafikkort i sin dator på minst 1 GB. Det gick inte att köra det på en laptop med integrerat grafikkort.

Även Xbox och Playstation kommer att få Virtual Reality

Virtual Reality kommer att komma till alla plattformar, även till konsoler. Det är vad vi tror. Vi tror inte att Microsoft och Playstation sitter och rullar tummarna efter att ha sett Oculus framgångar och uppmärksamhet i media. Samsung som tillverkar bland annat mobiltelefoner har till och med börjat sälja liknande headset. Då är man dock i partnerskap med Oculus och får hjälp med att utveckla dem. Men Xbox och Playstation som är störst kommer troligen att få egna headset, eller så kommer Oculus att bygga in stöd för dem. Men på ett eller annat sätt blir virtual reality en naturlig del av spelkonsolerna. Kanske inom 2 år så har båda stöd för ett headset?

Andra tillämpningar i samhället

Virtual Reality kan få andra användningsområden än bara för underhållningssyfte. Inom sjukvården kan det bli ett hjälpmedel för att utbilda kirurger eller annan personal som ska utföra svåra operationer eller liknande på människor. Dessa kan få en verklighetstrogen upplevelse med headsetet. Det är ett användningsområde, ett annat är inom körskolan.

Det är fullt möjligt att ta fram ett ”spel” som kan hjälpa personer som ska ta körkort. Det går att koppla in tillbehör som ratt och gaspedaler. Personer som ska ta körkort kan köra i en virtuell värld och lära sig mer om trafiken och alla regler.

Det finns säkert tio exempel till som vi kan använda virtual reality till. När det väl är ute på marknaden blir det spännande och se vad som händer om man låter kreativiteten flöda fritt.

Privacy Policy